Even voorstellen..
Samen met ons team vormen wij de bouwstenen voor BuurtBij. Wij richten ons op het samenbrengen van ideeën, activiteiten en talenten uit de buurt. Dit door middel van het platform buurtjemee.nl en het BuurtBij Blaadje. Ook bieden wij zelf activiteiten aan, zie buurtverbinders.
Leonie Zijp-Botman
Oprichter | Beheer platform | Redactie/vormgeving BuurtBij doorgeefblaadje | Organiseren van Activiteiten
Ik ben Leonie Zijp-Botman en woon mijn hele leven in West-Friesland. Opgegroeid in de polder van Noorder-Koggenland, in een agrarisch gezin. Ouders die beide werkzaam waren op het land en in de schuur en zich inzetten voor de gemeenschap. Ik heb van jongs af aan meegeholpen op het bedrijf. Later heb ik gewerkt in de horeca en uiteindelijk 7 jaar lang als ergotherapeut in de revalidatie.
Sinds 10 jaar woon ik in de polder van Venhuizen, met mijn ondernemende man Bas en drie jonge en creatieve kinderen.
Motivatie
Wat mij drijft binnen het werk als ergotherapeute is: Gebruik maken van de mogelijkheden die iemand bezit. En hiermee mensen in staat stellen om te doen wat voor hen van betekenis is. Dat is wat ik nu toe pas in mijn huidige activiteiten.
Het initiatief BuurtBij ben ik gestart om mensen bij elkaar te brengen, interesses te delen en elkaars talenten te benutten. Zo komen we letterlijk en figuurlijk samen in beweging. Dat is wat ik bij mijzelf toe pas en wil dat graag delen.
Bij de verschillende activiteiten die ik organiseer, delen de buurtbewoners hun interesses. Dat verbindt en geeft veel plezier. Samen iets doen en tegelijkertijd in gesprek zijn, worden kennis en ervaring gedeeld.
Een goed gesprek, wandelen, tuinieren, in de keuken bezig zijn, samen eten en koken, een goed boek lezen zijn voor mij betekenisvolle en ontspannen activiteiten.
Samengevat is het BuurtBij initiatief voor mij een prachtige hobby, waarin ik de tijd vergeet en me helemaal thuis voel. Dit is tevens een mooie manier om ons welbevinden te vergroten.
Mijn motto is: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.‘ (Pippi Langkous)
Annemieke Luursema-Koorn
Platform beheer | Redactie BuurtBij doorgeefblaadje | Social Media
Ik ben Annemieke Luursema, 56 jaar en ben geboren en getogen in Amsterdam/ Amstelveen. Na een opleiding in de grafische sector ben ik beland in de Bijenkorf als sales medewerker en heb daar bijna 20 jaar met plezier gewerkt. Via een beddenzaak en een thuiszorg winkel was mijn laatste baan webcare medewerker bij KWF kankerbestrijding tot begin 2023.
Sinds september 2022 zijn mijn man (Hans) en ik verhuisd naar Wijdenes. We hebben het hier erg fijn en genieten volop. In het begin ben je nog zoekende van wat er te doen is hier in de buurt en waar zit waar.
We hebben Leonie ontmoet en hebben ons gestort op het buurtverbinden en samen krachten bundelen. Tevens zijn Hans en ik in de historie van de verzetsgroep Sally hier in Wijdenes gedoken. Ik zoek veel zaken op en uit en Hans geeft inmiddels historische wandelingen hier in het dorp om het verhaal niet te vergeten.
Loop een keer mee.
We wandelen en fotograferen graag en gaan op stap naar de diverse andere dorpen hier in de buurt om deze te ontdekken.
Door een ziekte vroeger heb ik een lichte handicap en daarom zullen jullie mij bij het wandelen vaak met een Leki wandelstok zien lopen. Links mis ik ook wat gezichtsveld, dus mocht ik je een keer niet groeten of zien als je links van mij staat of loopt dan weet je hoe dit komt.
We genieten ook erg van onze tuin en krijgen toch nog groene vingers. Lezen is ook een fijne hobby en zelf brood bakken is echt heerlijk. Het huis ruikt dan lekker en het eten van een vers sneetje zelf gebakken brood is echt verrukkelijk. Het bakken van zoetigheden zit in mijn familie, verwacht geen ‘design’ taarten, maar gewoon lekkere versnaperingen. Koekjes, cake en taart.
In Amstelveen ben ik jaren vrijwilliger van de KWF kankerbestrijding geweest en dat gaf me veel voldoening. Nu geeft het spitten in de geschiedenis van de verzetsgroep Sally mij veel positieve energie en ben ik er trots op te wonen in de prachtige nieuwbouwwijk met de naam plan Sally. Onlangs heb ik ontdekt dat mijn roots in deze streek liggen, vandaar dat ik mij hier zo thuisvoel.
Ik sta positief in het leven en ik hou van mensen om me heen en ben ook benieuwd naar ieder zijn verhaal en interesse. Wat is jouw passie en wat zijn jouw drijfveren?
Hans Luursema
Organisatie | Platform | Redactie BuurtBij doorgeefblaadje
Ik ben Hans Luursema, 65 jaar, geboren in Groningen en via Heiloo en Amstelveen samen met Annemieke terecht gekomen in het mooie en rustige Wijdenes.
Na het afronden mijn studie economie aan de VU in Amsterdam moest ik nog in militaire dienst. Dat werd uiteindelijk pelotonscommandant van een mortierpeloton in Seedorf (toen nog) West-Duitsland. De Koude Oorlog was toen op zijn hoogtepunt. Mijn kijk op vrijheid is daar sterk door beïnvloed. Geweldige tijd beleefd en fantastische vrienden aan overgehouden.
De laatste 10 jaar gewerkt als financieel directeur bij een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking met de focus op het helpen van lokale ondernemers met kennis en ervaring van experts. Diverse landen bezocht waaronder Haïti, het armste land op het Westelijk Halfrond. Dan besef je je des te meer hoe goed we het hier hebben. Het helpen van mensen die het minder hebben geeft veel voldoening.
Inmiddels met vervroegd pensioen en dat bevalt uitstekend.
In Wijdenes hebben Annemieke en ik ons verdiept in de geschiedenis van de verzetsgroep Sally. Militaire geschiedenis was altijd al één van mijn interesses en het verhaal van Sally is echt heel bijzonder. Via de BuurtBij organiseren we hierover historische wandelingen. Elke keer ontdekken we weer nieuwe informatie en we hebben inmiddels contact met diverse nabestaanden van leden van de verzetsgroep. Tevens penningmeester geworden van het lokale Oranjecomité. Erg betrokken mensen met hart voor de lokale gemeenschap.
Liefhebber van muziek, lezen, wandelen en fotograferen en altijd op zoek naar verbinding met mijn omgeving. Laat dat nu prima aansluiten bij de doelen en activiteiten van de BuurtBij.
Diana Visser
Organisatie | Redactie BuurtBij doorgeefblaadje
Ik ben Diana Visser, bibliothecaresse, opruimcoach, creatief.
Van mijn moeder leerde ik dat, ongeacht je leeftijd of situatie je kunt bijdragen aan een sterkere samenleving, want daardoor leer je zelf, je ontwikkelt je en je bent een onderdeel van een buurt/dorp of maatschappij. Zo kwam ik in aanraking, als kind al, met minder bedeelden, invaliden, maar ik leerde ook te kijken naar kwaliteiten van personen, van wat ze wél konden.
Door mijn werk (bibliotheek) kwam ik in contact met kleinschalige initiatieven die mij wel aanspraken. Het is belangrijk om, zeker als je ouder wordt, mensen rond je te hebben die elkaar helpen in hun eigen buurt of dorp.
Toen ik met Leonie in contact kwam zag ik de potentie van haar plan en wilde meehelpen om dat te realiseren. Zo kwam ik bij de leeskring, het haak- en breicafe en ondersteun ik het blad met bijdragen. Ik hoop dat in de toekomst meerdere bewoners zich inzetten, met hun eigen talenten voor een ruim sociaal netwerk, gericht op hun eigen buurt. Misschien kunnen we een talentenbank opzetten?
Martin Visser
Organisatie | Redactie BuurtBij doorgeefblaadje
Ik ben Martin Visser, geboren in Haarlem en via Purmerend samen met Diana in het liefelijke dorpje Hem terecht gekomen.
Vanaf jonge leeftijd ben ik altijd actief geweest in de watersport. Zwemmen, kanoën, zeilen en alle gezelligheid die te maken hebben met de watersport. Bij Haarlem was de Mooie Nel de thuisplaats van de jachtvereniging de Watervrienden. Ik heb daar heel wat uren doorgebracht met deelnemen aan zeilwedstrijden, lid zijn van wedstrijdcommissie, technische en feestcommissie.
Mijn liefde voor zeilen ging zover dat ik na mijn diensttijd zelf een zeiljacht ben gaan bouwen, een Waarschip kwarttonner.
In de Procesautomatisering heb ik met veel plezier verschillende functies bekleed totdat Gemeentewaterleidingen in 2006 fuseerde met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht tot Waternet, het eerste watercyclusbedrijf van Nederland.Binnen Waternet werd ik als Security Officer verantwoordelijk voor de beveiliging van alle technische computersystemen, wat ik tot mijn pensionering met veel passie heb gedaan.
Als pensionado geniet ik samen met Diana van het leven door er regelmatig met de caravan er op uit te trekken. Of samen met familie en/of vrienden lekker in onze tuin of in huis gezellig te eten of een spelletje te doen.
Voor corona hebben we een aantal keren rondgetrokken in Amerika en Canada, een jongensdroom is hierdoor werkelijkheid geworden. De afgelopen jaren heb ik als hobby in de winterperiode mijn overbuurman geholpen met caravanonderstel onderhoud. Verder lees ik graag een goed boek of klus ik in m’n garage met hout of ijzer. Voorbereiden van een mooie rondreis vind ik uitdagend om te doen, ik wandel graag en staat fotograferen ook nog op m’n hobby lijstje.
BuurtjeBij is recent op m’n pad gekomen en Leonie, de initiatiefneemster, werkt aanstekelijk om hieraan mee te werken. Mijn beginnende inspanning bij de Historische vereniging Suyderkogge is al pratende ontstaan dat zeker een vervolg krijgt.